La coeducació és l'acció educadora que potencia la igualtat real d'oportunitats i valora indistintament l'experiència, les aptituds i l'aportació social i cultural de dones i homes, en igualtat de drets, sense estereotips sexistes, homofòbics, bifòbics, transfòbics o androcèntrics ni actituds discriminatòries per raó de sexe, orientació sexual, identitat de gènere o expressió de gènere.
Es tracta d'una línia estratègica del Departament d'Educació que pretén abraçar diferents àmbits de treball:
La coeducació a través del currículum
Aquest àmbit pretén garantir la incorporació de la coeducació i la perspectiva de gènere en les unitats didàctiques, projectes i activitats que es realitzen a les aules. Per garantir-ho, en el recent Decret 175/2022, de 27 de setembre, d'ordenació dels ensenyaments de l'educació bàsica s'estableix l'existència del vector transversal de la perspectiva de gènere. Així, un currículum dissenyat amb perspectiva de gènere pretén:
- Fer efectiva l'educació integral de les persones.
- Trencar amb els estereotips de gènere i l'assignació de rols en funció del sexe i el gènere.
- Superar les desigualtats i discriminacions i eradicar la violència.
Per dur-ho a la pràctica, els i les docents poden consultar la pàgina sobre el nou currículum; i tenen a disposició un seguit d'eines derivades del Coeduca't, amb recursos i formacions.
La coeducació a través de l'organització del centre educatiu
Aquest àmbit pretén garantir que tota l'organització, documentació i disseny d'espais dels centres educatius responguin a una perspectiva coeducativa.
Un dels elements fonamentals per garantir-ho és el Projecte de Convivència: un document que ha de reflectir les accions que el centre educatiu desenvolupa per capacitar tot l'alumnat i la resta de la comunitat escolar per a la convivència i la gestió positiva dels conflictes; entre aquestes accions s'inclou un eix que correspon a la coeducació. I per dur-ho a la pràctica, el Departament d'Educació posa a disposició dels centres una aplicació i eines de diagnosi, així com diferents recursos i formacions, també derivades del Coeduca't.
A més, per garantir-ne l'aplicació, tots els centres educatius hauran de disposar d'una figura de coordinació de coeducació, benestar i convivència. El Departament hi està treballant per fer-ne el desplegament de forma efectiva.
Pla de Les Escoles Lliures de Violències
Aquest àmbit pretén visibilitzar les violències ocultes als centres educatius, identificar-les i actuar-hi per protegir infants i adolescents. Els objectius del pla Les Escoles Lliures de Violències són:
- Prevenció i sensibilització, tot oferint formació a la comunitat educativa, per facilitar la visibilització i detecció de violències.
- Actuació, que inclou la notificació, la derivació i la coordinació de diferents agents. Per facilitar-ho, s'han actualitzat els diferents Protocols per a la millora de la convivència.
- Acompanyament (seguiment i coordinació) de les situacions de violència que afecten l'alumnat dins i fora del sistema educatiu.
En el context de l'aplicació del Pla Les Escoles Lliures de Violències, per al seu adequat funcionament, es crea la Unitat de Suport a l'Alumnat en Situació de Violència (USAV) i incorpora referents als serveis territorials, als serveis educatius, així com als centres educatius, per tal de dur a terme un treball coordinat i en xarxa.
Pla dels drets sexuals i reproductius en l'àmbit educatiu
Aquest àmbit s'emmarca dintre de l'Estratègia Nacional de Drets Sexuals i Reproductius de la Generalitat de Catalunya, i pretén garantir aquests drets per a totes les persones; començant per l'àmbit educatiu.
En aquest àmbit s'inclou:
- La definició, implantació i desplegament en els centres educatius del model d'educació afectivosexual; elaborat conjuntament entre els diferents Departaments implicats (Educació, Igualtat i Feminismes, i Salut).
- La meva regla, les meves regles: el Pla de l'equitat menstrual. El Pla vol garantir al conjunt de dones i persones menstruants del país l'equitat menstrual, entesa com la garantia d'accés als productes menstruals que esculli cadascuna.
Consisteix a distribuir productes menstruals reutilitzables i mediambientalment sostenibles (copa, calces i compreses) a l'alumnat de 3r d'ESO dels centres educatius. El repartiment anirà acompanyat de sessions formatives sobre educació menstrual dutes a terme per llevadores. - La sensibilització vers la defensa de les persones LGTBI.
A més, per dur-ho a terme, els i les docents també disposaran d'eines, recursos, acompanyament i formació.