Estadística d'inici de curs
L'Estadística d'alumnes matriculats a l'inici del curs 2022-2023 conté les xifres que consten al Departament d'Educació el 5 de desembre de 2022.
Les matriculacions corresponen als ensenyaments següents:
- Educació infantil de segon cicle
- Educació primària
- Educació secundària obligatòria (ESO)
- Batxillerat
- Formació professional
- Arts plàstiques i disseny
- Arts escèniques
Aquests primers resultats no inclouen els estudis cursats en modalitat no presencial, els quals seran objecte d'explotació en una fase posterior.
El total d'alumnes matriculats augmenta un 6,7% en comparació amb les dades de l'inici del curs 2021-2022.
Pel que fa a aquest curs 2022-2023 el nombre total d'alumnes és de 1.285.440, que representen un augment de 52.853 respecte el curs anterior. S’ha produït un creixement en el nombre d’alumnes en tots els estudis sense excepció.
En nombres absoluts, els creixements d’alumnes més importants són a l'ESO (18.142) i als cicles de formació professional de grau mitjà (12.483), mentre que a arts escèniques són menors (62 alumnes més a grau superior i 5 més a grau mitjà).
En nombres relatius, els estudis que creixen més en alumnes són els cicles d'arts escèniques de grau superior (un 36,7%), els cicles d'arts plàstiques i disseny de grau mitjà (un 22,1%) i els cicles de formació professional de grau mitjà (un increment del 18,8% d'alumnes respecte al curs anterior), mentre que els que creixen menys són educació primària (un 1,6%) i educació infantil de segon cicle (un 2,8%).
1.285.440 és el nombre total d'alumnes matriculats, 52.853 més que el curs anterior (+4,3%), amb un creixement dels alumnes en tots els nivells educatius.
Destaquem
-
Estadística d'inici de curs 2022-2023
Alumnes matriculats en ensenyaments de règim general (format .XLSX)
Nota metodològica
Es presenta l'Estadística d'inici de curs, 2022-2023, a partir de l'explotació estadística del Registre d'alumnes de Catalunya (RALC), amb data de referència de 5 de desembre de 2022.
El RALC va entrar en funcionament el curs 2015-2016 amb l'ordre ENS/293/2015, de 18 de setembre. S'hi inscriuen obligatòriament tots els alumnes matriculats als centres educatius d'ensenyaments reglats no universitaris de Catalunya, en modalitat presencial o semipresencial. El Registre assigna un codi identificador únic a cada alumne, anomenat IDALU, que l'acompanya durant tota la vida acadèmica. Aquest Registre és l'única font de dades d'identificació dels alumnes, de manera que s'interrelaciona amb la resta de sistemes d'informació del Departament.
Les unitats d'anàlisi són tots els alumnes dels centres docents autoritzats pel Departament d'Educació. Les unitats de recompte són els alumnes i les matrícules. En els cicles de formació professional, artística i escènica, un mateix alumne pot tenir més d'una matrícula. En la resta d'ensenyaments hi ha una correspondència única entre alumne i matrícula.
Àmbit poblacional: matriculacions en modalitat presencial o semipresencial dels següents ensenyaments de règim general:
- 2n cicle d'educació infantil,
- educació primària,
- educació secundària obligatòria,
- batxillerat,
- cicles de formació professional, tant de grau mitjà com superior,
- cicles de formació artística, tant de grau mitjà com superior,
- cicles de formació escènica, tant de grau mitjà com superior.
Àmbit geogràfic de la investigació: alumnes matriculats en centres docents del territori català.
Àmbit temporal: les dades són relatives al curs acadèmic 2022-2023 i s'han extret del RALC en data 5 de desembre de 2022.
Ensenyament
Aquesta estadística inclou les matriculacions, en modalitat presencial o semipresencial, dels ensenyaments de règim general relacionats anteriorment.
Atès que al RALC no s'inclouen els alumnes matriculats en la modalitat no presencial, aquests seran objecte d'explotació estadística en una fase posterior, moment en el qual també s'explotaran la resta d'ensenyaments no inclosos en aquest avanç de resultats (primer cicle d'educació infantil, educació especial, programes de formació i inserció i ensenyaments de règim especial).
Naturalesa del centre
El nombre de matriculacions es desagreguen segons la naturalesa del centre, de manera que es distingeixen els dos sectors següents:
- Sector públic: inclou tots els centres la titularitat dels quals correspon al Departament d'Educació o a qualsevol altre departament de la Generalitat de Catalunya, diputacions provincials, consells comarcals o ajuntaments.
- Sector privat: comprèn tots els centres la titularitat dels quals no està inclosa en cap de les anteriors (fundacions, cooperatives, ordes i congregacions, etc.).
Sexe
Per a les matrícules de cada ensenyament es distingeix entre dones i homes.
Nivell
La informació es desagrega segons els nivells de cadascun dels ensenyaments.
Tota la informació es presenta per al total de Catalunya i per a cadascun dels serveis territorials:
- Baix Llobregat
- Barcelona Comarques
- Catalunya Central
- Consorci d'Educació de Barcelona
- Girona
- Lleida
- Maresme-Vallès Oriental
- Tarragona
- Terres de l'Ebre
- Vallès Occidental
La informació de l'Estadística d'inici de curs, 2022-2023 té com a referència temporal la data d'extracció del RALC, és a dir, el 5 de desembre de 2022. L'Estadística de l'ensenyament 2022-2023 es farà amb una referència temporal posterior a aquesta data. Les xifres d'ambdues explotacions estadístiques no seran exactament les mateixes, considerant que en el període transcorregut entre les dues dates s'haurà produït un determinat nombre de baixes d'alumnes inicialment matriculats i d'altes de nous alumnes. A més, l'estadística definitiva inclourà les matrícules en modalitat no presencial que la present explotació no preveu.