El Programa d'educació financera a les escoles (EFEC) ha ofert a centres públics, privats i concertats, des de l'any 2012, la possibilitat d'impartir tallers d'educació financera bàsica a l'alumnat de l'últim curs de l'educació secundària obligatòria (quart d'ESO), tenint en compte les directrius de promoció de l'educació financera de l'OCDE.
L'objectiu d'aquesta avaluació és generar evidència sobre la validesa del disseny del Programa. Per assolir aquesta finalitat, l'avaluació s'ha centrat a respondre les preguntes següents:
- En quina mesura les necessitats educatives en l'àmbit de l'educació financera han estat identificades i són vigents?
- En quina mesura els objectius del programa donen resposta a les necessitats identificades?
- En quina mesura els objectius i l'estratègia de desplegament del programa són coherents amb els marcs de referència?
- En quina mesura els components del programa —objectius, plantejament estratègic (metodologia), activitats i mitjans— són coherents per assolir els objectius?
Pel que fa les conclusions de l'avaluació, hi ha un consens sobre la necessitat d'universalitzar l'educació financera, atès que s'ha confirmat que tot l'alumnat necessita ampliar les competències sobre gestió financera bàsica i les competències que se'n deriven per a la ciutadania global. Així mateix, es referma que l'objectiu del Programa dona resposta a les necessitats educatives detectades. Pel que fa a la coherència del Programa amb els marcs de referència, s'ha detectat que és incomplet i que està desactualitzat. Alhora, però, s'ha conclòs que el Programa ha avançat substancialment cap al compliment dels principis de l'aprenentatge i s'ha dotat de mecanismes que han permès un progrés dinàmic i de millora contínua del plantejament operatiu i funcionament. Per acabar, el professorat, voluntariat i alumnat participant han valorat en termes generals que el disseny dels tallers ha estat l'apropiat, han reconegut la millora produïda i han identificat algunes oportunitats de millora en relació amb la preparació i tancament conjunt dels tallers entre el voluntariat i el professorat; la interpel·lació dels interessos de l'alumnat, i la inclusió de mecanismes d'autoavaluació i de generació d'una reflexió sobre el que s'ha après i l'aplicació per part d'una ciutadania global.
Finalment, l'avaluació ha fet explícites diverses recomanacions, algunes de les quals s'orienten al Departament d'Educació i d'altres, al mateix Programa: per exemple, que el Departament estableixi un corpus d'educació financera per a la ciutadania global, amb el diàleg i la participació de tots els agents, tot concretant què és l'educació financera per al Govern de Catalunya (quin ha de ser el seu propòsit, atenent la Llei 12/2009, del 10 de juliol, d'educació, i els compromisos Agenda 2030 Catalunya - fites de l'ODS 4) i explicitant la vocació d'una cobertura universal.
Pel que fa al Programa es recomana, entre d'altres, incloure el propòsit d'una educació financera per a la ciutadania global i la contribució a un desenvolupament humà sostenible, tant en la formulació del Programa com en el disseny dels tallers.
Pròximament es podrà consultar en aquest espai l'informe final de l'avaluació de disseny del programa EFEC.
Destaquem