Els plans educatius d'entorn 0-20 (PEE 0-20) es conceben com un instrument per donar una resposta integral i de tipus comunitària a les necessitats educatives de l'alumnat més enllà de l'àmbit acadèmic. A la pràctica, volen construir una xarxa estable i contínua de suport a la comunitat educativa de 0 a 20 anys, que permeti continuar el treball formatiu fora de l'escola amb la col·laboració dels diferents recursos municipals i també d'altres entitats culturals, socials i esportives.
L'avaluació de la posada en marxa dels PEE 0-20, a càrrec d'Ivàlua, té com a objectiu incorporar l'evidència científica de les actuacions més rellevants de la iniciativa, recollir els aprenentatges que s'estan duent a terme en l'àmbit del territori i, finalment, donar pautes perquè se'n pugui ampliar l'aplicació a la resta del territori català.
Pel que fa als resultats de l'avaluació, en general, hi ha unanimitat a l'hora de considerar els PEE 0-20 com un encert, una gran oportunitat i, alhora, com un repte. Com a aspectes més valorats destaquen la creació de recursos addicionals i específics per a una educació d'entorn i comunitària, l'enfocament educatiu i metodològic de la iniciativa i, finalment, el marc de treball conjunt i de corresponsabilitat entre administracions.
Finalment, l'avaluació fa explícites un seguit de recomanacions que s'haurien de tenir en compte a l'hora d'ampliar aquesta política educativa a altres territoris. Algunes de les més rellevants són les que preveuen facilitar el procés d'encaix al territori i la transversalitat; incentivar espais d'intercanvi i participació entre iguals, i contrastar els aprenentatges de territori amb l'evidència educativa d'abast internacional per a la millora educativa de l'alumnat.
Destaquem
-
Experiències pilot dels Plans Educatius d'Entorn (PEE) 0-20
Avaluació de les accions prioritàries
-