El temari de la fase d'oposició del procediment selectiu d'accés al cos d'inspectors d'educació es va publicar a l'Ordre EDU/3429/2009, d'11 de desembre (BOE núm. 306 del 21 de desembre de 2009).
La relació de temes que la Generalitat de Catalunya, com a administració educativa, afegeix a la part B del temari de la fase d'oposició es va publicar a l'Ordre EDU/183/2019, de 7 d'octubre (DOGC núm. 7979, d'11.10.2019).
- A1. L'educació com a dret fonamental del ciutadà. L'educació obligatòria: origen, extensió i tendències.
- A2. Les necessitats educatives de la societat actual. El concepte de l'educació com a procés permanent.
- A3. La dimensió educativa a la Unió Europea. Els programes educatius europeus.
- A4. L'acció educativa a l'exterior.
- A5. Els objectius del sistema educatiu en el marc dels objectius educatius europeus.
- A6. La Llei orgànica 2/2006, de 3 de maig, d'educació. Estructura, principis, finalitats i contingut.
- A7. El sistema educatiu a Espanya: característiques, estructura i organització.
- A8. Qualitat i equitat en l'educació. Educació i cohesió social. Polítiques de millora.
- A9. L'ensenyament bàsic com a garantia d'una educació comuna per a l'alumnat i l'atenció a la diversitat com a principi fonamental. Elements del currículum. Les competències bàsiques com a element de cohesió del currículum.
- A10. L'orientació educativa i professional. L'acció tutorial com a tasca docent.
- A11. El procés d'ensenyament-aprenentatge. Elements i fases del procés. Condicions i estils d'aprenentatge.
- A12. La dimensió ètica de l'educació: educació en valors.
- A13. La igualtat d'oportunitats en educació. Mesures específiques d'atenció a la diversitat.
- A14. Educació per a la igualtat. Coeducació. Educació en contextos multiculturals.
- A15. Les tecnologies de la informació i de la comunicació. La seva incidència en l'educació i en la gestió dels centres.
- A16. El foment de la lectura i l'ús de la biblioteca. Desenvolupament de la competència lectora, hàbits i actituds. Mesures i programes.
- A17. Principis i models generals d'avaluació en el sistema educatiu. Tipus, finalitats i procediments d'avaluació educativa.
- A18. El sentit de l'avaluació dins del procés d'ensenyament-aprenentatge. Característiques de l'avaluació en l'educació infantil, en l'educació primària, en l'educació secundària obligatòria, en el batxillerat i en la formació professional.
- A19. Experimentació, investigació i innovació educativa. Dificultats i estratègies en la introducció, difusió i consolidació d'innovacions educatives. Avaluació de la innovació educativa.
- A20. La formació del professorat: la formació inicial i la formació permanent. Estructures de la formació del professorat. Avaluació de la incidència de la formació en la pràctica docent.
- A21. La participació de la comunitat escolar en el sistema educatiu espanyol. Òrgans de participació. Principals tendències en la Unió Europea.
- A22. L'autonomia pedagògica, organitzativa i de gestió dels centres docents. Principis que la regeixen i principals tendències en la Unió Europea.
- A23. El projecte educatiu del centre. La concreció del currículum i les programacions de cicle, departament i aula.
- A24. Elements estructurals i organitzatius dels centres docents. Òrgans col·legiats de govern i de coordinació docent dels centres públics. Estratègies organitzatives per afavorir l'atenció a tots els alumnes segons les seves necessitats específiques.
- A25. La direcció dels centres públics. L'equip directiu. Selecció i formació de directors. Competències de la funció directiva. Models europeus de direcció i gestió de centres.
- A26. Principals característiques de l'alumnat de 0 a 6 anys. Finalitat de l'educació infantil. Objectius, organització i principis pedagògics. Normativa bàsica.
- A27. Principals característiques de l'alumnat de 6 a 12 anys. Finalitat de l'educació primària. Objectius, organització, principis pedagògics i competències bàsiques. Avaluació general de diagnòstic. Normativa bàsica.
- A28. Característiques de l'alumnat de 12 a 18 anys. Finalitat de l'educació secundària. Objectius, organització, principis pedagògics i competències bàsiques. Programes de diversificació curricular. Programes de qualificació professional inicial. Avaluació general de diagnòstic. Normativa bàsica.
- A29. Finalitat del batxillerat. Normativa bàsica. Modalitats i optativitat. Avaluació i promoció. Prova d'accés a la Universitat.
- A30. Finalitat de la formació professional. Normativa bàsica. La Llei de les Qualificacions i de la Formació Professional.
- A31. Els ensenyaments de règim especial: els ensenyaments d'idiomes, els ensenyaments artístics, ensenyaments esportius. Normativa bàsica.
- A32. L 'educació de persones adultes. L'educació a distància. Normativa bàsica.
- A33. Alumnat amb necessitats específiques de suport educatiu. Principis pedagògics, escolarització i programes específics.
- A34. Normativa sobre el professorat d'educació infantil i primària: requisits d'ingrés, selecció, especialitats, adscripció i mobilitat.
- A35. Normativa sobre el professorat d'educació secundària: requisits d'ingrés, selecció, especialitats i mobilitat.
- A36. Els centres docents. Requisits mínims dels centres que imparteixen ensenyaments de règim general.
- A37. Els centres privats. Tipus de centres. Autorització de centres privats. Competències i caràcter propi. Els centres privats concertats. Disposicions que els regulen.
- A38. L'admissió de l'alumnat als centres sostinguts amb fons públics en la Llei Orgànica 2/2006, de 3 de maig, d'educació. Igualtat en l'aplicació de les normes d'admissió. Escolarització equilibrada. Garanties de gratuïtat.
- A39. La supervisió escolar: plantejaments, tendències i escoles.
- A40. La Inspecció educativa a Espanya: estudi històric.
- A41. La Inspecció educativa en els països de la Unió Europea: estudi comparat.
- A42. Funcions i atribucions de la Inspecció educativa. Normes bàsiques de funcionament. Deontologia professional.
- A43. La supervisió i control, des del punt de vista pedagògic i organitzatiu del funcionament dels centres educatius, així com els programes que en hi incideixen.
- A44. La supervisió de la pràctica docent i de la funció directiva. Tècniques i instruments. Col·laboració en la seva millora contínua.
- A45. Tipus d'actuació de l'inspector al centre. La visita d'inspecció.
- A46. Els informes d'inspecció. Classes d'informes. Normes per a la seva elaboració i tràmit.
- A47. Modalitats d'intervenció en l'assessorament als equips directius, al professorat i als diferents òrgans de coordinació docent. La informació als sectors de la comunitat educativa.
- A48. L'avaluació de l'alumnat en les diferents etapes del sistema educatiu. Titulacions conduents als diferents ensenyaments. Normativa bàsica. Actuació de la Inspecció educativa.
- A49. L'avaluació de la pràctica docent del professorat: finalitats, indicadors, agents i instruments d'avaluació. Participació de la Inspecció en l'avaluació del professorat.
- A50. L'avaluació de la funció directiva: models, finalitats, agents i instruments d'avaluació. Actuació de la Inspecció educativa.
- A51. Avaluació interna i externa dels centres docents. Finalitats, estratègies i instruments. Avaluació de processos i de resultats. Informes d'avaluació. Els plans de millora. Actuació de la Inspecció educativa.
- A52. L'avaluació del sistema educatiu: finalitats, àmbits, indicadors i instruments. Avaluacions generals de diagnòstic. Òrgans de gestió. L'Institut d'Avaluació del Ministeri d'Educació. El paper de la Inspecció educativa en l'avaluació del sistema educatiu.
- A53. Llei de règim jurídic de les administracions públiques i del procediment administratiu comú. Tramitació dels procediments administratius.
- A54. Òrgans de participació en la programació general de l'ensenyament i òrgans consultius d'àmbit nacional. El Consell Escolar de l'Estat.
- A55. Distribució de competències educatives entre l'Estat i les comunitats autònomes. Les competències estatals en matèria d'educació.
- B1. La comunitat autònoma en el marc de la Constitució Espanyola. L'Estatut d'autonomia: estructura i contingut. Competències educatives. L'Administració educativa de la comunitat autònoma. Estructura orgànica. Competències dels diferents òrgans directius.
- B2. La funció pública en l'àmbit territorial de l'Administració educativa corresponent. Deures i drets individuals i col·lectius dels funcionaris. Règim d'incompatibilitats. Convenis i acords sobre condicions de treball del personal laboral, personal funcionari d'administració i serveis i, especialment, del personal docent. Horaris de treball, llicències, vacances i permisos.
- B3. El règim disciplinari del personal funcionari i laboral dependent de l'Administració educativa corresponent. Implicacions en les tasques d'inspecció educativa. Els expedients disciplinaris: normes procedimentals.
- B4. La participació dels sectors socials en l'educació. Òrgans de participació. El Consell Escolar corresponent a l'Administració educativa respectiva: estructura, composició i funcions. Altres formes de participació.
- B5. La Inspecció educativa en l'àmbit territorial de l'Administració educativa corresponent. Organització i funcionament. Accés i provisió de llocs de treball. Formació dels inspectors i avaluació de la Inspecció.
- B6. El pla d'actuació de la Inspecció educativa en l'àmbit territorial de l'Administració educativa corresponent: objectius, estructura i tipus d'actuacions. Aplicació, seguiment i avaluació del pla d'actuació.
- B7. Els drets de la infància. La protecció jurídica del menor en l'àmbit territorial de l'Administració educativa corresponent. Responsabilitat penal dels menors.
- B8. Educació per a la convivència i per a la prevenció de conflictes i la seva resolució pacífica. El pla de convivència. Drets i deures de l'alumnat en l'àmbit territorial de l'Administració educativa corresponent.
- B9. Els serveis complementaris en els centres de l'àmbit territorial de l'Administració educativa corresponent. Principis d'actuació que regeixen la seva organització i funcionament. Actuacions de la Inspecció educativa en la planificació i avaluació d'aquests serveis.
- B10. Planificació, organització i supervisió de l'escolarització de l'alumnat als centres sostinguts amb fons públics. Normativa específica que el regula en l'àmbit territorial de l'Administració educativa corresponent.
- B11. El currículum de l'etapa d'educació infantil: objectius, continguts, mètodes pedagògics i criteris d'avaluació.
- B12. El currículum de l'educació primària: objectius, competències bàsiques, continguts, mètodes pedagògics i criteris d'avaluació.
- B13. El currículum de l'educació secundària obligatòria: objectius, competències bàsiques, continguts, mètodes pedagògics i criteris d'avaluació.
- B14. El currículum del batxillerat: objectius, organització i principis pedagògics.
- B15. La formació professional. Objectius. Condicions d'accés. Contingut i organització de l'oferta. Criteris d'avaluació.
- B16. L'atenció i escolarització de l'alumnat amb necessitat específica de suport educatiu en l'àmbit territorial de l'Administració educativa corresponent. Identificació primerenca i valoració. Modalitats d'escolarització.
- B17. La direcció i la gestió dels centres docents. Procediment de selecció i nomenament de directors en l'àmbit territorial de l'Administració educativa corresponent. Suport i reconeixement a l'exercici de la funció directiva.
- B18. L'avaluació educativa de l'alumnat en relació amb els objectius, continguts, criteris d'avaluació, i, si escau, competències bàsiques. Tipus i instruments d'avaluació. Avaluació i recuperació. Avaluació i promoció escolar. Drets de l'alumnat a una avaluació conforme a criteris objectius. Actuació de la Inspecció educativa.
- B19. Les tecnologies de la informació i la comunicació en els centres escolars. La seva utilització en els àmbits d'administració i gestió i com a instruments didàctics. Realitzacions pràctiques en l'àmbit territorial de l'Administració educativa corresponent. Paper de la Inspecció d'educació en la seva promoció i difusió.
- B20. L'orientació educativa i professional en l'àmbit territorial de l'Administració educativa corresponent. La funció tutorial com a integrant de la funció docent en els diferents ensenyaments de règim general i de règim especial. Funcions dels departaments d'orientació i equips d'orientació educativa i psicopedagògica.
- B21. Drets i deures lingüístics a Espanya. La Constitució i els estatuts d'autonomia. Règim de cooficialitat lingüística en territoris autonòmics. Lleis de normalització lingüística. Jurisprudència.
- B22. La Llei d'Educació de Catalunya (LEC). Estructura, principis i finalitats. El Servei d'Educació de Catalunya.
- B23. El Departament d'Educació: estructura i organització. La Inspecció d'Educació dins l'estructura del Departament d'Educació. Estructura i funcions de la Inspecció d'Educació.
- B24. El règim jurídic i procediment de les administracions públiques de Catalunya. Actuació administrativa. Procediment administratiu. Recursos administratius. Aplicació pràctica.
- B25. La Inspecció d'Educació com a garant de l'exercici de drets i del compliment dels deures i de la qualitat del servei. Assessorament, orientació i informació als diferents sectors de la comunitat educativa. Intervenció dels inspectors d'educació en els conflictes que es generin entre membres de la comunitat escolar.
- B26. Autonomia dels centres que presten el Servei d'Educació de Catalunya. Projecte de centre, millora continua, retiment de comptes, innovació i transformació educatives i participació de la comunitat escolar. Paper de la Inspecció d'Educació.
- B27. Direcció i govern dels centres educatius públics. Lideratge educatiu. Assessorament i avaluació de l'exercici de la funció directiva i d'altres càrrecs de direcció i coordinació. Paper de la Inspecció d'Educació.
- B28. Ordenació i provisió dels llocs de treball de la funció pública docent. Procediments per definir i ocupar perfils professionals específics. Avaluació de l'exercici de la funció docent. Estratègies per a observacions d'aula.
- B29. Els serveis educatius a Catalunya. Organització i funcionament. La formació del professorat a Catalunya. El treball en xarxa. Paper de la Inspecció d'Educació.
- B30. Avaluació dels centres i serveis educatius. Autoavaluació dels centres i serveis educatius. Intervenció de la Inspecció d'Educació en l'avaluació de centres i de serveis educatius.
- B31. Avaluació del sistema educatiu a Catalunya. El Consell Superior d'Avaluació. L´Agència d'Avaluació i Prospectiva de l'Educació. Participació de la Inspecció d'Educació.
- B32. El treball en xarxa en l'àmbit educatiu: xarxes educatives i socioeducatives. El paper de la Inspecció d'Educació. Plans educatius d'entorn.
- B33. L'educació infantil a Catalunya. Prioritats educatives i avaluació de l'alumnat. Requisits mínims dels centres de primer cicle.
- B34. L'educació bàsica a Catalunya. Enfocament competencial del currículum, el sistema inclusiu, l'avaluació i l'orientació de l'alumnat. L'atenció educativa en el medi rural.
- B35. Els instituts escola. Finalitats i prioritats educatives. Aspectes organitzatius, curriculars i d'orientació.
- B36. L'ordenació de la formació professional a Catalunya. Organització curricular. Mesures flexibilitzadores. Formació no presencial. Formació dual. Avaluació de l'alumnat. Acreditació de competències.
- B37. Els ensenyaments de règim especial a Catalunya: ensenyaments d'idiomes, ensenyaments artístics i ensenyaments esportius. Organització curricular. Accés i avaluació de l'alumnat.
- B38. L'educació d'adults a Catalunya. Prioritats educatives. Centres de formació de persones adultes. Centres de segones oportunitats. L'educació a distància. L'Institut Obert de Catalunya.
- B39. Convivència i clima escolar. Promoció de l'equitat. Perspectiva de gènere. Estratègies per a la prevenció de l'absentisme i l'abandonament escolar. Protocols d'actuació específics en casos de maltractament, assetjament, conflicte, malnutrició, etc. Intervenció de la Inspecció d'Educació.
- B40. Escolarització i estratègies d'intervenció educativa en un sistema educatiu inclusiu. Mesures i suports per atendre la diversitat de l'alumnat. Plans de suport individual. Alumnes d'incorporació tardana al sistema educatiu de Catalunya. Paper de la Inspecció d'Educació.
- B41. Règim lingüístic del sistema educatiu de Catalunya. El català, llengua vehicular i d'aprenentatge. Les llengües estrangeres. Model d'educació plurilingüe i intercultural: accions de dinamització lingüística i comunicativa per incrementar el domini de les llengües. Projecte lingüístic de centre.
Data d'actualització:
15.07.2022