En aquest apartat trobareu algunes claus per tenir cura del benestar emocional dels vostres fills i filles en l'àmbit familiar, que és el punt de partida necessari per a un bon procés d'aprenentatge i una experiència educativa positiva i enriquidora.
La salut mental és una de les àrees en què família i escola hem d'actuar plegats des de la prevenció, la detecció precoç i la intervenció ràpida davant qualsevol alerta. És en aquest sentit que el Departament ha posat a disposició dels centres, durant el mes de maig (darrer trimestre del curs 2021-2022), un qüestionari que s'ha elaborat amb la col·laboració del Departament de Salut i del Departament d'Igualtat i Feminismes.
Per què ara? La pandèmia de la covid-19 ha tingut un fort impacte en diferents àmbits i grups d'edat, però sens dubte ha trasbalsat especialment la població en edat escolar: situacions familiars, hàbits relacionals i de consum, incertesa...
Aquest qüestionari s'agrupa en cinc àmbits: benestar emocional, suport social i familiar, entorn escolar, violències, i abús i dependència. S'ha adreçat a l'alumnat escolaritzat de forma presencial a l'últim cicle de l'educació primària i a tota l'etapa d'educació secundària obligatòria, i a l'alumnat d'estudis postobligatoris. En el cas d'educació primària, s'ha fet alguna agrupació conceptual per reduir el temps de resposta i adaptar-lo al grup d'edat.
El qüestionari de benestar emocional s'ha passat en format digital, amb l'autorització prèvia de les famílies. Les dades s'han recollit de manera anònima (no s'hi han registrat dades personals), ja que la finalitat no ha estat la detecció individual, sinó avaluar l'estat general de l'alumnat, per saber l'abast d'aquest impacte en termes generals.
Accedeix a l'Enquesta de benestar emocional.