Fer de la crisi una oportunitat. És el que han aconseguit alguns alumnes catalans de formació professional als quals va sorprendre l'inici de la pandèmia ben lluny de casa: a l'estranger, fent pràctiques de mobilitat internacional. Tot i el tancament dels centres de treball on s'estaven formant, alguns dels estudiants han pogut continuar realitzant les pràctiques, gràcies al teletreball. D'aquesta manera, han superat amb èxit dues situacions: d'una banda, la seva primera experiència laboral i, de l'altra, el confinament inesperat en un país desconegut.
És el cas de l'Evelina Tofan, alumna del cicle formatiu de grau superior de Comerç Internacional de l'Institut Poblenou de Barcelona. El 2 de març, va viatjar a Lisboa per començar les seves pràctiques en una empresa portuguesa. Ben pocs dies després, la crisi del coronavirus la va obligar a confinar-se a casa, sense poder anar a la feina. Malgrat la situació inesperada, durant tot aquest temps ha pogut continuar les pràctiques mitjançant el teletreball.
"Està sent una experiència molt bona per créixer com a persona", explica l'Evelina, que continuarà les pràctiques fins al proper 29 de maig. "A l'empresa m'han tractat molt bé. Em van deixar decidir què fer: si tornava a casa o bé em quedava a Portugal", relata. Ella, però, ho va tenir clar de seguida i va decidir quedar-se. "És una molt bona opció fer un Erasmus per aprendre a viure sol i a ser independent i també per aprendre coses noves", conclou.
Com ella, altres alumnes d'FP de l'Institut Poblenou de Barcelona han viscut una situació similar. Com la Marta Barella, estudiant del cicle de Màrqueting i Publicitat, que ha fet les pràctiques a Praga.
"Les pràctiques a l'estranger enmig d'una pandèmia han fet que el meu Erasmus+ hagi estat molt diferent i més intens del normal", reconeix la Marta. "Gràcies als meus estudis en Màrqueting i Publicitat i les noves tecnologies, he pogut realitzar les pràctiques telemàticament. He fet meetings des de casa amb l'ordinador i he realitzat les meves tasques diàries amb bona música per tal d'animar aquests dies tan durs per a tots", destaca.
Altres alumnes van retornar a temps abans del confinament, però han pogut seguir les pràctiques fent teletreball des de Barcelona. És el cas del Pau Márquez, alumne de Comerç Internacional del mateix Institut Poblenou.
En Pau va fer una estada d'estudis al Lycée de Cachan de tres setmanes (del 20 de gener al 7 de febrer), i la va encadenar amb un Erasmus de pràctiques a París. Va tornar a temps a Barcelona. Segons explica, "l'empresa, que estava molt contenta amb mi, em va demanar que tornés per evitar que em pogués quedar tancat allà. I he pogut continuar el poc que em queda per finalitzar l'Erasmus teletreballant des de Barcelona".
Tres estudiants de l'Institut Poblenou de Barcelona als quals va sorprendre la pandèmia fent estades internacionals expliquen com han viscut la seva experiència